Sponsorlu Bağlantılar

Endüstriyel Kalıplarda Yüzey Temizliği

Endüstriyel kalıpların yüzey temizliği için uygulanabilecek yöntem alternatifleri bulunmaktadır. Yüzey temizliği yaparken öncelikle mutlaka kalıpların ana maddesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte hangi endüstri alanında kullanıldıkları da temizlik aşamasında önem arz etmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, profesyonel bir dokunuşun temizlik sırasında olması gerektiği yadsınamaz. Cam gibi bazı maddelerin temizliğinin çok hassas yapılması gerektiği önemsenirken, gıda sektöründe kullanılan kalıpların temizliği de belli bir bilinç düzeyi gerektirmektedir.

Özel temizleme yöntemleri kullanılarak; yağın, pasın ve kirin kısa süre içinde temizlenmesi, sektörel bazda değerlendirildiğinde, büyük önem arz etmektedir. Kalıp yüzeylerinin temizliğinde, az maliyetle, çok etkili yöntemlerin kullanılması gerekir. Parça temizleme, yağ çözme işlemleri yapılırken, özellikle lazer temizliği çok kullanılmaktadır.

Endüstriyel Yüzey Temizliğinde Kullanılan Etkili Yöntemler

Kalıp yüzeylerin temizliği yapılırken kullanılan kumlama kuru buz yöntemleri, lazer temizliği olmadığı yerde uygulanabilmektedir. Özellikle kumlama, geleneksel bir yöntem olarak bilinirken, yüzeyi çizme ve aşındırma bakımından düşünüldüğünde, geri planda kalmış denebilir. Temizleme yapılırken yüzeye zarar verdiğinde, kalıp yüzeylerinin verimli bir şekilde kullanılmaması söz konusu olabilmektedir.

Aşındırıcı olmamasıyla bilinen ve sıklıkla kullanılan kuru buz püskürtme, ikincil atık oluşturmamakta ve bu yönüyle hijyen bakımından güven sağlamaktadır. Bu şekilde yüksek üretkenlik, düşük maliyetler ve kaliteli parçalar kullanma yönüyle tercih edilmektedir. Kir kalınlığı temizlenme açısından zorlayıcı, geleneksel yöntemlerle temizlenemeyecek kadar inatçı pas ve kirler, P-Laser temizleme projelerinde, lazer yöntemi kullanılarak yapılan yüzey temizliğiyle giderilmektedir.

Daha Fazla Göster

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu